At hade Askepot/kvinder mod kvinder

Jeg hader historien om Askepot. Jeg nægter at læse den for mine børn. Jeg elskede den som barn. Jeg husker at drømme om, at prinsen ikke bare skulle vælge en prinsesse, men også en lillesøster og at jeg blev valgt. Drømmen om at danse på prinsens fødder i en kopi af Askepots kjole kan jeg stadig levende genkalde. Og ønsket om at være udvalgt af den elskede, er nok ret alment for mennesker. Gengældt kærlighed er det skønneste, der findes. Ugengældt kærlighed noget af det sværeste.

Senere i livet har jeg arbejdet lidt med en idé om, at kvinder bliver tiltrukket af bad boys af samme årsag som Askepot; drømmen om at blive den udvalgte. At være den, der får lov at komme bag facaden og være særlig.

Det er dog ikke grunden til, at jeg hader Askepot. Nej den hader jeg pga historierne om kvinder i historien. Stedmoderen hader Askepot, fordi faderen elsker Askepot. En voksen kvinde er misundelig på et barn, fordi hun bliver elsket. Øv-historie. Askepot gør alt, hvad hun kan for at blive elsket, men fordi hun er smuk er hun i konkurrence med sine stedsøstre. Meget af historien handler om Askepots kamp for at nå at lave de umulige opgaver, stedmoderen sætter op som forhindringer for at komme med til bal på slottet. Og hvorfor er det vigtigt, at Askepot ikke kommer med på slottet? Jo for hvis hun kommer med, kan det være, at hun "vinder" skønhedskonkurrencen. Hele præmissen for konflikten er, at en mand (prins) ønsker sig en kone og hun skal selvfølgelig være den smukkeste af alle. Ikke den sødeste, ikke den klogeste, ikke den mest interessante, men den smukkeste. En mand samler alle kvinder, han kan, for at vælge mellem dem.

Og da Askepot endelig kommer til bal, forelsker prinsen sig i hende. Dog ikke nok til at kunne genkende hende, men heldigvis har han en sko, som kun hun passer. Hendes stedsøstre skærer hver især enten en tå eller en hæl af for at passe skoen, men blodet afslører dem. Prinsen får sin Askepot. Og til brylluppet flyver duer ned og hakker øjnene ud på stedsøstrene. Så Askepot lever lykkeligt. Men kun fordi hun var smuk nok til at blive valgt. Hun gør faktisk ikke andet end at være smuk.

Øv! Øv for en historie om kvinder. Konkurrence, nedgørelse, magtmisbrug, ydmygelse, hævn og en forståelse af værdi som er fuldt ud overladt til en mand at fastsætte. Der er ikke en eneste positiv interaktion mellem kvinder i dem historie. Og det ærgrer mig!

For hvor sker der mange vidunderlige ting, når kvinder lægger konkurrencen væk og taler hinanden op. Når vi ser, at der er nok skønhed, talent, venlighed, kærlighed og plads til os alle sammen. I virkeligheden er der jo ikke kun een prins. I virkeligheden er skønhed ikke en konkurrence. Hverken den ydre eller den indre. Skønhed bliver bare større, når den skabes sammen. Jeg var aldrig kommet dertil, hvor jeg er i mit liv uden skønne opmuntrende kvinder.

Jeg vil ikke være Askepot. Hvis Askepot var i terapi hos mig, ville jeg være ret bekymret for, at hun var så udsultet efter kærlighed, at hun ville tage hvem som helst. Prins eller ej. Måske vil jeg være feen. Hvis jeg får lov til at droppe delen med, at alt det skønne forsvinder til midnat. Hvis jeg må være feen, der deler blomster og skønhed og glæde ud til kvinder, der er kede af det, så vil jeg godt være med. Men det er immervæk heller ikke meget godt at sige om et eventyr.

Hvorfor kan jeg hidse mig op over et eventyr, spørger du? Det meste af tiden tænker jeg nu heller ikke på Askepot. Men jeg hidser mig op, fordi eventyret om Askepot understøtter og opbygger et skrækkeligt billede af kvinders roller, kvinders værdi og kvinders forhold til hinanden. Og det er ikke en bi-ting! Det er et problem og en smerte, som mange kæmper med hver dag. Og hvis eventyr skal være en spejling af livet, så er dette eventyr desværre alt for relevant den dag i dag.

Så prøv at være feen i stedet for. Eller Pippi. Eller Snehvid og Rosenrød. Eller Elsa og Anna. Eller bare en kvinde, der ikke er i konkurrence med andre kvinder. Vi er altså på hold med hinanden. Ikke mod mændene. Det er ikke pointen overhovedet. Men vi skal være på hinandens hold.

30 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle