Gaver, ønsker og kærlighed

Opdateret: 13. maj 2019
Det er blevet gaveræs-tid. Der skal købes, der skal ønskes og det kan både være stressende og sårbart. Der skrives debatindlæg om forbrugerfest og klimabelastning. Ønskesedler bliver nogle gange kaldt bestillingslister. Det kan være svært at se kærligheden for alle tankerne og to-do-listerne.

Her er nogle tanker om de forskellige aspekter af gaveræset.

Ønskesedler: nogle mennesker har det meget svært med ønskesedler. De opfatter dem som lister af krav eller bestillinger, som de så skal opfylde. Hvis man ser dem sådan, er ønskesedler virkelig trælse.

I min optik er ønskesedler en gave. Det er en anerkendelse af, at ingen af os er tankelæsere. Det er en gave, at de fortæller mig, hvad de ville blive glade for. I grænsepsykologi taler vi om afsløringsloven. At vores grænser og ønsker kun kan kendes af andre, hvis vi vælger at afsløre dem. Hvis vi holder dem hemmelige, forventer vi på en måde, at andre skal være tankelæsere og bare vide, hvad vi vil og ikke vil.

Så når jeg får ønskesedler af andre, siger jeg tak. Tak for at vise mig dine tanker og ønsker og hjælpe mig med at glæde dig.

Gaver: når det med ønskesedlerne er sagt, så er en gave en gave. Den er givet af giveren. Det betyder, at enhver gave fortjener et tak. Vi er ikke forpligtede på at opfylde ønskesedlen. Vi må gerne selv finde på. Når jeg er vild med ønskesedler, er det blandt andet fordi min erfaring med gaver er, at det kan være meget sårbart.

Eksempel 1) til min fødselsdag da jeg blev 5 eller 6 gav min lillebror mig sin yndlings lastbil i gave. Den gad jeg ikke have. Men jeg forstod kærligheden bag. At han gav mig det, han var allergladest for. Jeg blev glad for intentionen, men ikke for gaven.

Giveren i dette tilfælde var kun 3 år. Så han var ikke i stand til at forstå, at det han var glad for ikke var det samme, som jeg ville blive glad for. Vi kan alle komme til at ramme forbi med gaver. Men som giver er det vores opgave at forsøge at tænke på/gætte, hvad den anden ville blive glad for. Og igen er det derfor, jeg er vild med ønskesedler. For selv som psykolog har jeg virkelig svært ved at læse andres tanker 😉

Eksempel 2) en jul var min mand og jeg i byen samtidig for at købe julegaver. Men vi gik hver for sig. Vi stødte på hinanden, og jeg viste ham den kjole, jeg havde købt til nytår. Han grinede og pegede på sin pose og sagde "den har jeg her pakket ind. Så du må hellere bytte den". Måske tænker nogen, at overraskelsen var væk, og han burde have byttet gaven. Men for mig var det vidunderligt. Jeg følte mig kendt og set.

Nogle gange kan gaver blive til smertespunkter. Hvis nogen oplever, at gaven viser, at de hverken er kendt eller set, kan det gøre rigtig ondt at få den. På trods af de bedste intentioner kan gaver gøre ondt. Det bedste at få i gave er noget, som man ikke selv havde givet udtryk for at ønske sig, men som man bliver lykkelig for. Hele tanken bag gaver er vel at føle sig kendt, set og elsket. Men det er en meget svær disciplin at gætte sig frem til den perfekte gave. Og jeg har selv eksempler på både at få og give gaver i bedste mening, som sårede. De eksempler hører ikke hjemme på nettet.

Eksempel 3) det værste der kan ske med gaver, er når de bliver et angreb. At give nogen et slankekursus, eller en bog om at rydde op, hvis de ikke selv har givet udtryk for at ville ændre noget. Lad være med at prøve at hjælpe nogen som ikke har bedt dig om hjælp. Det er lidt det samme som at fortælle dem, at de ikke gør det godt nok. Gaver bør ikke være en mulighed for at bede folk forbedre sig.

Når alt dette er sagt, så handler julen for mig om stjernen, lyset i mørket og barnet i krybben. Og uden gaver ville jeg stadig fejre jul med glæde. Men jeg holder virkelig af traditionen med at give gaver. Ønskesedler giver mig nye indblik i mine elskedes liv. Jeg håber jeg kan udtrykke min kærlighed gennem gaver. Og jeg glæder mig til at mærke kærligheden gennem gaver.

20 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle