Har du problemer med at sætte grænser?

Et af de emner, der fylder allermest i terapilokalet hos mig, er grænseproblemer. Har du også svært ved at sige fra? Det forstår jeg godt! Der er så mange grunde til, at det kan være svært. Vi kan være bange for reaktionen. Vi kan være bange for at såre andre. Vi kan være bange for at miste kærlighed eller forhold, hvis vi siger nej eller fortæller, når vi føler vores grænser overtrådt.

Men det problem, jeg oftest møder, er, spørgsmålet "Kan jeg tillade mig det? Har jeg lov? Er det mit problem eller deres?" Det er meget svært at sætte grænser, når vi er i tvivl om, hvad der er vores ansvar og hvad der ikke er. Det kan også vise sig som en voldsom konfliktskyhed, fordi vi ikke ved, hvordan vi takler kritik. Hvordan skal man kunne vurdere det, hvis man ikke ved, om det er ens ansvar?

I grænsepsykologien finder vi mange gode regler og en ny forståelse og tryghed ved grænser. Hvert menneske beskrives som en have. Det, der ligger indenfor havens skel, er dit eget ansvar. Det, der ligger udenfor, er andres. Dine følelser er dit ansvar. Dine handlinger er dit ansvar. Andres følelser og handlinger er deres ansvar. Men hvis vi ikke ved, hvor skellet går, er det meget svært at finde ud af vores egen rolle og vores eget ansvar. Vi skal være ansvarlige for os selv, og vi skal være ansvarlige overfor andre. Der er stor forskel.Børn fødes med en naturlig trang til at sige nej og sige fra. De udtrykker deres grænser meget tydeligt. Ofte vil et lille barn, der lige har lært at sige nej, have det ord som sit yndlings. Der er magt i nej'et. Når man spørger min datter på tre om noget, svarer hun kontant nej. Så skal man vente et sekund, før det rigtige svar kommer. Hun bruger nejet som en pause til at overveje sine muligheder, før hun tager rigtig stilling. Hun er ikke helt dum.

Gennem vores liv kan vi blive dårlige til at sige nej eller udtrykke vores grænser. Måske oplever vi, at kærligheden bliver trukket tilbage, hvis vi sætter grænser. Eller at vi bliver gjort ansvarlige for de følelser vores svar kan give. Fx "Må mor få et kys?" Barnet ryster på hovedet. "Åh så bliver mor så ked af det. Vil du have, at mor skal være ked af det?" Dette kan give os oplevelsen af at være ansvarlige for ikke at gøre andre kede af det. Nogle mennesker oplever, at livet bliver en labyrint fuld af blindgyder. For enten skal de krænke egne grænser eller være ansvarlige for at andre får negative følelser.

Der er så mange ting, der kan falde på plads i vores liv, når vi begynder at arbejde med grænser. Det er ikke nødvendigvis et nemt arbejde, men det er givtigt og kan lede til en langt større frihed og mere ægte relationer. Grænserne er nemlig til for at holde det gode inde og det dårlige ude.

151 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle