Nytårsforsæt = selvkritik

Når jeg holder foredrag om skam, bruger jeg nogle gange nytårsøvelsen. Den går ud på at skulle forestille sig, at det er nytårsaften og du skal vælge dine nytårsforsætter. Formålet er at få folk til at tænke på alle de ting, de gerne vil lave om på sig selv eller deres liv. Pointen er, hvor nemt vi har ved at remse dem op. Nogle må siges højt, andre er for skamfulde. Men for de fleste er det meget nemt at sige, hvad de gerne vil lave om. Tabe sig, se mindre skærm, træne, kvitte smøgerne, osv osv. Mange handler om "burde-ting". Altså ting vi føler, vi burde. Der er mange jokes om hvor meget fitnesscentre tjener på, at folk melder sig ind i januar. Og bogbranchen udgiver slankebøger og træningsbøger i januar i stor stil.
Jeg harcelerer ofte over begrebet at være den bedste version af sig selv. I min optik er det noget, der sker måske fire gange i dit liv af ti minutter. Grunden til, at jeg er så vred på det koncept er det urealistiske ved det. Hvis vi hele tiden stræber efter at blive den bedste version af os selv, vil vi konstant føle skam. Skam opstår, når der er forskel på vores ideal-jeg og vores real-jeg. Altså hvordan vi gerne vil være versus hvordan vi ser os selv. Så hvis ideal-jeget/ den bedste version af os selv fylder meget i vores hverdag, vil skam også gøre det. Det er nemlig slet ikke menneskeligt at være den bedste version af sig selv hele tiden. Livet byder på udfordringer, som gør, at vi ikke hele tiden kan yde vores allerbedste. Og slet ikke på alle de områder, som den bedste version af os selv kræver.

Er jeg så imod at ville være en bedre version af sig selv? Nej! Hvis der er noget ved dig selv eller dit liv, som smerter dig, så er det en god ide at forsøge at takle det på bedst mulige måde. Det vigtige er udgangspunktet og hvad du måler dig selv på. Din værdi som menneske afhænger ikke af din præstation. Og når du måler dig selv og dit fremskridt, så hav masser af nåde for dig selv. Det kræver energi og tid at ændre ting. Det gælder både handlemønstre, tankemønstre og alt andet.

I mine snakke med mennesker i sundhedsbranchen har jeg lært meget om disse ting. De kæmper hver dag på frontlinjen mod de urealistiske krav/burder, vi lever med. Morten Elsøe gav mig på et tidspunkt dette råd "Hvis din plan får dig til at tænke 'jeg starter på mandag' så er den allerede for ambitiøs'. Lav en plan du har lyst til at starte på i dag" Som med alt andet, er der selvfølgelig nuancer i dette, som Morten også siger. Men vi har ofte en tendens til at ville lave en helhedsplan og implementere det hele på en gang. Derfor er rådet så godt som modvægt til den tendens.

Undersøgelser viser faktisk, 91% af nytårsforsætter er brudt inden februar.


Dette råd gælder også nytårsforsætter. Et par andre råd: Lad ikke det perfekte stå i vejen for det gode. Hvis vi hele tiden stræber efter det perfekte, vil vi gå glip af en masse godt. Og højst sandsynligt aldrig komme til det perfekte. Og det er da en ond cirkel.


Hvad med et vedligeholdelsesmæssigt? Hvad er godt i dit liv? Hvad med at dit nytårsfortsæt handler om at fokusere på at vedligeholde det?


Et mål om nydelse. Hvis du ønsker at lave om på ting i dit liv, vil det kræve energi. Hvor henter du den? Hvad bliver du glad af at gøre, mens du gør det? Dette er en version af øvelsen Spanden, jeg tidligere har skrevet om. Hvordan fylder du energi i spanden? Når jeg til foredrag har brugt nytårsøvelsen, er det for at lede hen til denne øvelse. Vi har nemlig meget nemmere ved at identificere, hvad vi vil lave om på os selv, fremfor at identificere hvad der gør os godt. Det kunne være et nytårsforsæt om at prøve nye kreative ting, hvis det gør dig glad. Eller et mål om at smide dig på sofaen med dine børn i stedet for at støvsuge. Eller læse flere bøger. Ringe til dine venner oftere. Eller cykle mere. Det kan være ALT. Hvis det giver dig energi, mens du gør det. Det er ikke de ting, som vi tænker, ville give os energi, hvis vi bare tog os sammen til det.

Måske skal du bare glemme alt om nytårsforsætter. Fejr de gode ting i det gamle år og ønsk godt for det nye. Kram og kys klokken tolv. Og dans grimt og frit. Hvad gør dig glad? Gør det

103 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle